grenathegreatest.blogg.se

Det enda jag tycker mer illa om än folk, är mer folk. Jag ansvarar för vad jag skriver, inte vad du läser.

Vad hände med vårdat språkbruk?

Kategori: Allmänt, bara svammel

När jag växte upp hade jag egentligen inte mycket "regler" att följa, dock var det noga med att säga tack och att använda vårdat språk när man talar med andra. Speciellt äldre personer.
 
Så vad menar jag då med vårdat språkbruk? 
Först och främst att inte använda grova svordomar som fyllnadsord. Det finns inget värre än att höra meningar i stil med: "Det var f-n så kul igår", "han ska för i h-lvete inte tro att jag tänker ringa".... ja ni fattar. 
Främst när kvinnor svär, det finns inget som får mig att tappa respekt fortare än någon som gör detta regelbundet. 
 
Klart jag svär också, men det är då det absolut inte finns något bättre sätt att utrycka sina känslor, som när man får ett stenskott i bilrutan, eller hästen trampar en rätt på tån med broddar...😑
 
Jag har verkligen inte levt i skyddad verkstad, tvärtom alltid varit engagerad i sporter som främst varit mansdominerade. Så kanske därför jag förväntar mig sånt språk mer av män än kvinnor 🤔. 
 
För att gå vidare:
Att säga tack verkar vara klart överskattat att lära sina ungar.. Min pappa sa alltid att det kostar inget att vara artig. 
 
Sen ska vi inte ens börja tala om att i dagens digitala samhälle är det ibland omöjligt att tyda vad folk menar med sina förkortningar och nyinförda ord.
Som att "ghosta" någon, hade inte en aning om vad det uttrycket betydde. Att det finns med på språkrådets nyordslistan gör att det inte kommer förvåna med om det snart står med i Svenska ordlistan... 😣
 
Nä nu har jag tantgnällt ett tag på hur det "var bättre förr".
 
Status på arbetsbörda: snart dags för årsrapport igen, gjorde inte jag det nyss?