grenathegreatest.blogg.se

Det enda jag tycker mer illa om än folk, är mer folk. Jag ansvarar för vad jag skriver, inte vad du läser.

Jakten på en smärtfri rygg del 1. Grundläggande förståelse.

Kategori: Allmänt

Har inte haft en tanke på bloggande på ett tag (busy busy), men har fått en hel del frågor senaste tiden angående ryggsmärtor. 
Så jag tänker därför ge en liten "lathund" i blogg form över hur man iaf kan börja få en klarare bild av hur kroppen fungerar. Även få en liten hjälp på vägen vart man kan börja nysta i jakt på en smärtfri rygg. Målet är alltid smärtfri,men man får vara beredd på att jobba med det länge, troligen hela livet.
 
Ryggproblem är mycket vanligt, det är dock inget självklart med att behandla. Oavsett om det finns en "klar" diagnos som diskbråck, är det sällan problemet kommer från ett direkt trauma som exempelvis en bilolycka. 
 
Oftast kommer de flesta fall av ryggsmärtor från ett samlande av felaktig kroppsanvändning (i brist på bättre ord).
Kroppen och hjärnan är fiffiga i att klara sitt primära mål, överleva. Våra primitiva behov krävde att man måste röra på sig för att söka mat, skydd mot rovdjur, klara av att följa med de andra i "flocken" etc. 
Så att sitta still var inte en tänkbar lösning. 
 
 För att klara detta behöver dock inte hjärna och kropp samarbeta på den medvetna nivå många tycks tro. 
Det är nervbanornas roll att fixa det grundläggande.
Jag tänker inte gå in på de exakta termer och beskrivningar, så vissa kommer säkert tycka att jag beskriver vissa delar "slarvigt" men jag vill bara göra det enkelt och översiktligt. Annars kommer folk somna innan de mer relevanta delarna blir förklarade.
 
I en Perfekt verklighet hade kroppen per automatik använts sig av de rätta musklerna oavsett vilka rörelser man utför. Men så är det inte (även om många tycks tro det).
 
Sanningen är den att om man felbelastar kroppen, kommer kroppen göra vad som krävs för att utföra sitt mål att kunna fortsätta jobba. 
Skulle innebära ett otroligt jobb för kroppen att direkt kommunicera till hjärnan "den där rörelsen kommer göra att jag inte kan använda rätt muskler, det kommer leda till problem längre fram."
 
Utan det som händer är att de större musklerna tar över de mindres jobb för att fortsätta, men de kan inte hålla hur länge som helst utan den hjälp som de mindre musklerna är menade att utföra. Och med stor sannolikhet har det även börjat slita på leder, senor och ligament
 
Och nu kommer kroppen signalera till hjärnan att nu funkar det inte längre genom smärta. 
Vilket innebär att du har ett problem som med (nästan) garanti uppkommit under lång tid.
 
Fortsätter i del 2. 
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Jonas säger:
    2020-02-04 | 19:44:59

    Tack 😊

Kommentera inlägget här: